Március 14., a pi - nap

 2012.03.14. 20:48

Ma az index.hu  egy tavalyi oldalán találtam egy érdekes cikket a pi-ről.

"A pi egy bonyolult szám, hiába elég a legtöbb hétköznapi matematikai számítás esetében, ha a közelítő, 3,14-es értékével számolunk, valójában ez egy olyan irracionális szám, aminek a számjegyeit a világ végéig írhatjuk, akkor sem fogunk semmilyen mintát vagy ismétlődést találni benne. Ezt mindenki tudja, aki emlékszik még a matematikaórákra. Kivéve Indiana állam képviselőházának tagjait, akik 115 éve egy matematikus javaslatára megszavaztak egy törvényt, ami kimondta, hogy a pi értéke márpedig 3,2. A matematika történetének minden bizonnyal a legbizarrabb sztorija valójában sokkal inkább szól ész nélkül, lobbiérdekek szerint szavazó politikusokról, mint a matematikáról."

"Ma egy vidámabb ünnep egészen más rítusokat diktál: rettenetes verseket, pite- és pizzaevést, számjegyek memorizálását. Sokadszor emlékeztek meg világszerte a pi napjáról.

Az egész 1989-ben kezdődött, amikor egy kicsit hibbant amerikai fizikus, Larry Shaw a San Franciscó-i tudományos múzeumban, az Exploratoriumban rávette néhány kollégáját, hogy március 14-én járkáljanak körbe-körbe, aztán egyenek egy pitét. A pi-napnak elnevezett rendezvényt következő évben is megismételték, a kezdeményezéshez más intézetek is csatlakoztak, és néhány éven belül Shawn bohókás ötlete nemzetközi geekünnep lett (bár a nap már korábban is nevezetes volt, hiszen március 14. Einstein születésnapja).

A hányados számjegyei természetesen a nemzetközi pi-nap főszereplői is (a mellékszereplők pedig rettenetes szójátékok). A pi-t többek között piemek (ferdítés az angol poem szóból), azaz pi-versek írásával ünneplik az erre fogékony geekek. A pi-versek olyan alkotások, amelyeknek minden szava annyi betűt tartalmaz, amennyit a pi soron következő számjegye. Tehát a vers első szava hárombetűs, a második egybetűs, a harmadik négybetűs, és így tovább (a nullák kimaradnak).

Nem a régi s durva közelítés,

Mi szótól szóig így kijön

Betűiket számlálva.

Ludolph eredménye már,

Ha itt végezzük húsz jegyen.

De rendre kijő még tíz pontosan,

Azt is bízvást ígérhetem.

– Szász Pál"

Ha többet is szeretnél tudni a pi-ről olvasd el itt:

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/03/14/igy_irta_at_a_matematikat_indiana/

:-) Matekos üdvözlettel: Katica (-:


Címkék: matematika matek1x1 pi-nap

A bejegyzés trackback címe:

https://matek1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr804317171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása