Favágás és becslés

 2012.03.11. 16:30

Tegnap volt valószínűleg az idei év legszebb napja, mindjárt nagy munkába is fogtunk. Néhány kiszáradt fát kivágattunk, felapríttattuk, aztán el is hordtuk. Megbecsülni is nehéz volt, hogy mennyi lesz a felvágott tűzifa, de  végül a fuvarok száma alapján kiderült, hogy kb. 40 q lett. 

Előfordul, hogy egy feladatban nem pontos eredményt kapunk, de mégis kell hozni egy döntést. Pl: 30q fát szeretnénk elszállítani olyan utánfutóval, amire legfeljebb 400 kg terhet lehet rakni. Hány fuvarral tudjuk elszállítani a fát? 

A számolás eredménye 7,5  de a helyes válasz a nyolc, mivel a fél fuvart nem lehet értelmezni. Ilyenkor fontos az, hogy a gyerek ne csak mechanikusan számoljon, hanem értse is a feladatot.

Szöveges feladatoknál gyakori hiba, hogy nem értelmezik a feladatot kellőképpen a gyerekek. Megvan a számolás eredménye, mégsem az a helyes válasz. 

Ha van a gyereknek tapasztalata pl. fa vagy szénpakolás kapcsán, könnyen felfogja, miért nem jó a 7,5. Talán ezért is van, hogy a tanulni kevésbé szerető, de kint sokat ügyködő gyerekeknek könnyebben mennek azok a feladatok, amire gyakran azt mondjuk: "csak józan paraszti ész kell hozzá"

:-) Matekos üdvözlettel: Katica (-:

Címkék: gyerek matematika feladat becslés matek1x1

A bejegyzés trackback címe:

https://matek1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr114309783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása