A szorzás gyakorlása nagyon fontos a második osztálytól egészen a tanulmányok végéig. Tapasztalatom szerint a gyerekek kb. hetedik osztálytól tiltakoznak a fejszámolás ellen. Azt gondolják, hogy minden problémájuk megoldódik, ha számológéppel számolhatnak. Aztán persze rá kell döbbenniük, hogy a számológép nem tudja helyettük felírni az egyenletet, sajnos a váltószámokat sem tudja a mértékátváltásokban, s a szöveges feladatokhoz sem tud megoldási tervet készíteni.

De vajon hogyan lehetne a fejszámolást népszerűbbé tenni a gyerekek körében? 

Egy jó kis vetélkedő az óra elején, fejszámolások egy-egy feladat kapcsán, számolós társasjátékok délutáni gyakorlások keretében... Ezek sokat segítenek, de csak akkor, ha az alapok szilárdak! Csak ebben az esetben lesz sikerélményük a gyerekeknek.

Ha rászánod, kedves szülő az időt, hogy másodikos gyermekednek megtanítod tisztességesen a szorzótáblát, akkor a későbbiekben sok kudarcot elkerül a csemetéd.

A későbbiekben elég lesz egy-egy alkalommal rákérdezni, hibátlanul tudja-e még a gyermek a szorzásokat, vagy bővíthetjük azzal is a repertoárt, ha a 20x5-öt, 30x50-et, vagy 200x60-at kérdezzük meg, mennyi.

Persze vannak olyan gyermekek, akik már az iskolában megtanulják a szorzótáblát, de a többségüknek kell a megerősítés, ami lehet egy jól megválasztott online szorzótábla is, vagy oktató CD. Én azt ajánlom, minden szülőnek, hogy mielőtt leülteti a gyereket gyakorolni, próbálja ki az adott feladatsort. Én matektanárként mindig megoldom azokat a feladatsorokat, amit a gyerekekkel szeretnék kiszámíttatni, s ha én elég jónak, érdekesnek, pörgősnek találom, akkor viszem a gyerekek elé. Így már találtam rendkívül izgalmas ovisoknak és kisiskolásoknak való matematika oktatószoftvert, és nagyon unalmas online gyakorlási lehetőséget is.

Kedves Anyuka, Apuka! Ha a blogomat olvasod, valószínűleg Te is azok közé a szülők közé tartozol, akik figyelemmel kísérik és segítik gyermekük tanulmányait. Neked is ajánlom hamarosan induló honlapomat, amelyen bővebb keretek között, már ingyenes feladatsorokkal, rendszeres gyakorlási lehetőséggel is tudlak segíteni. Hamarosan keresd a matek1x1.hu honlapot!

 

:-) Matekos üdvözlettel: Katica (-:

Címkék: gyerek matematika gyakorlás számológép fejszámolás szorzótábla

A bejegyzés trackback címe:

https://matek1x1.blog.hu/api/trackback/id/tr284300340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása